Current Affairs: Quiz (24th & 25th February 2021) for IBPS RRB PO and Clerk, IBPS Clerk and PO and other Competitive Exams

General Awareness is one of the most important and scoring sections in all competitive exams. Exams Era updates daily Current Affair quizzes, Follow ExamsEra for more quizzes. 

Current Affairs Questions: (24th & 25th February 2020): 

1. The Union Cabinet has approved the proposal to impose President’s Rule in __________.
Ans: Puducherry

2. The International Commission on Large Dams (ICOLD) Symposium on Sustainable Development of Dams & River Basins was inaugurated by ____________.
Ans: Shri Gajendra Singh Shekhawat [Minister for Jal Shakti]

3. The President of India Ram Nath Kovind has inaugurated the world’s largest Stadium at Motera, in which state?
Ans: Gujarat

4. The Motera stadium (the world’s largest Stadium) was renamed as the ___________.
Ans: Narendra Modi Stadium
[This stadium has surpassed the Melbourne Cricket Ground and became the largest stadium in the world. It has a seating capacity of 1.10 lakh people surpassing the seating capacity of 90,000 people by the Melbourne stadium.]

5. A group of scientists have discovered a new species of alpine plant in the Tawang district of which state?
Ans: Arunachal Pradesh

6. The Chief Minister of Rajasthan (led Congress government) presented its third state budget and the first paperless budget on February 24, 2021, in the state assembly. Who is the Chief Minister of Rajasthan?
Ans: Ashok Gehlot

7. The PM-KISAN Scheme was launched by the Prime Minister, Narendra Modi, on ___________.
Ans: February 24, 2019
[PM KISAN – Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi
The scheme was launched at Gorakhpur, Uttar Pradesh.]

8. Rythu Bandhu scheme is also called as Farmer’s Investment Support Scheme, was launched by which state?
Ans: Telangana
[Under this scheme, the Telangana government is providing 58.33 lakh farmers a support of ₹5000 per acre per season twice a year.]

9. Indian social activist _________, who works on issues of transparency and accountability has been selected for the “United State International Anti-Corruption Champions Award”.
Ans: Anjali Bhardwaj

10. Which country has appointed the first-ever Minister for Loneliness amid the increasing suicide rates?
Ans: Japan

11. Who launched the National Urban Digital Mission?
Ans: Hardeep Singh Puri and Ravi Shankar Prasad
[Union Housing & Urban Affairs Minister, Hardeep Singh Puri and Minister of Electronics & IT, Ravi Shankar Prasad]

12. Which state’s Horticulture Department will set up a flower processing centre in collaboration with the International Flower Auction Bangalore? 
Ans: Karnataka  

13. Which country has become India’s top trading partner in the year 2020? 
Ans: China 

14. Which country has become the first country that has banned the painkiller ketoprofen? 
Ans: Bangladesh 
[This painkiller is used widely to treat cattle. But this painkiller is toxic to vultures.]

15. Which city will start the first undersea tunnel of India in 2023 which is being constructed as part of the Coastal Road project? 
ans: Mumbai 

16. Which state will be hosting the second Khelo India University Games (KIUG) in the year 2021? 
Ans: Karnataka 
[The Khelo India University Games will be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Games will be held in the Jain University and other venues of the state.]

17. India and which country have signed a Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement (CECPA).? 
Ans: Mauritius 

18. Where has ‘Lok Kala Utsav Utsavam 2021’ started?
Ans. Kerala 

19. Central Excise Day is celebrated every year on ___________ in India. 
Ans: February 24 

20. Who among the following has become the youngest woman to row solo across an Ocean recently?
Ans: Jasmine Harrison (England)