Current Affairs: Quiz (27th February 2021) for IBPS RRB PO and Clerk, IBPS Clerk and PO and other Competitive Exams

General Awareness is one of the most important and scoring sections in all competitive exams. Exams Era updates daily Current Affair quizzes, Follow ExamsEra for more quizzes. 

Current Affairs Questions: (27th February 2020): 

1. Who is the Director-General of the World Health Organisation? 
Ans: Tedros Adhanom Ghebreyesus 

2. The Union education minister addressed the 16th FICCI Higher Education Summit is being organised in ________. 
Ans: New Delhi 

3. The Ministry of consumer affairs had decided to integrate the Common Service Centres with the ________ portal to facilitate the consumers for e-filing. 
Ans: E-Daakhil [The e-Daakhil Consumer grievance redressal portal was launched on September 7, 2020, by the National Consumer Dispute Redressal Commission.] 

4. FATF is an intergovernmental organisation founded in 1989 on the initiative of the G7 to develop policies to combat money laundering. What does ‘A’ stand for in FATF? 
Ans: Financial Action Task Force [FATF headquarters is in Paris, France; Founded in 1989

5. The second edition of the Khelo India Winter Games began at Gulmarg. Where is Gulmarg located? 
Ans: Union Territory of Jammu and Kashmir 

6. Which country is set to register Himalayan pink salt as Geographical Indications (GI)? 
Ans: Pakistan 

7. ‘Rashtra Pratham – 82 varshon ki Swarnim Gatha’ which was released recently, is a book narrating which armed force? 
Ans: CRPF 

8. Jiling-Langlota Iron ore Block and Guali Iron ore Block, have been inaugurated in which Indian state? 
Ans: Odisha 

9. The Union Government approved the Production Linked Incentive (PLI) scheme for how many sectors, as of February 2021?  
Ans: 13 

10. ‘Pey Jal Survekshan’ is the initiative of which Union Ministry?  
Ans: Ministry of Housing and Urban Affairs 

11. The book titled ‘Stories I Must Tell: The Emotional Journey of an Actor’ is a memoir of which actor? 
Ans: Kabir Bedi 

12. Who has released the Maverick Messiah, a biography of NT Rama Rao?
Ans: M. Venkaiah Naidu 

13. In which city Uttarakhand Government has announced to set up Science City Project?
Ans: Dehradun 

14. ASEAN is The Association of Southeast Asian Nations is a group of ten Southeast Asian countries. The ASEAN Headquarters is located in ___________.
Ans: Jakarta, Indonesia